Optimalisasi Pemanfaatan Ikan Manyung Asap Menjadi Abon Ikan Manyung Dalam Upaya Pencegahan Stunting Di Kelurahan Pasarbatang Brebes

Authors

  • Adhi Gunawan Universitas Alma Ata
  • Andi Setiawan
  • Diah Ayu Qotrun Nada
  • Eni Mayan Fauni
  • Inda Charyani
  • Iwan Yusuf
  • Nafaati Oktasani
  • Nor Indah Ratnasari
  • Qori Dewi Trisnawati
  • Suryo Nugroho
  • Tirta Aditya

DOI:

https://doi.org/10.34128/mediteg.v9i1.196

Keywords:

Stunting, Ikan Manyung, Abon

Abstract

Stunting is a condition of malnutrition in toddlers that occurs due to limited access to food in a family, causing the individual's body to not fulfill nutritional intake. In addition to ensuring nutritional value, the safety aspect of food content is one of the factors for indirect editing. The use of local food that is safe and has good nutritional content can be an alternative in overcoming a family and individual limitations in innovating nutritious food. One of the existing potentials is the existence of smoked fish SMEs in RW 9 Pasarbatang Village which can be innovated into a sea catfish floss. The purpose of community service is to increase knowledge of the Pasarbatang sub-district community in utilizing the local food potential of smoked sea catfish into shredded sea catfish as an alternative food to prevent stunting. The method implemented in this community service istransfer knowledge Then in the introduction stage to the community, an audience was carried out and the handing over of the booklet to the Pasarbatang Kelurahan so that in the future it could be further socialized regarding stunting prevention food innovations to the Pasarbaatang Kelurahan Community. The result of this service is that the Pasarbatang Village knows about food innovations that can be developed from existing MSMEs so that local processed food innovations for smoked catfish become an alternative food for stunting prevention, namely shredded sea catfish.

References

Aliyah, R., Gumilar, I., & Maulina, I. (2015). Strategi Pengembangan Usaha Pengolahan Abon (Studi Kasus Rumah Abon Di Kota Bandung). Jurnal Perikanan Kelautan, 6(2(1)).

Awami, S. N., Nurjayanti, E. D., & SUBEKTI, E. (2019). Anlisis Nilai Tambah Usaha Pengolahan Ikan Manyung Asap Di Kabupaten Demak. Jurnal Agrica, 12(2), 50-60.

Chandra, P. A., & Susanti, e. D. (2023). Sosialisasi Bahaya Stunting dan Pemberian Abon Ikan Asap Sebagai Solusi Pemberian Makaan Tambahan (PMT) di Desa Randuputih. Nanggroe:JurnalPengabdianCendekia, 2(4).

Ghazali, R.R., & Swastawati, F. (2014). Amalisis Tingkat Keamanan Ikan Manyung (Airus thalassius) Asap yang di Olah deangan Metode Pengasapan Berbeda. Jurnal Pengolahan dan Bioteknologi Hasil Perikanan, 3(4), 31-38.

Maharani, S. W., Berlianti, O., Ambarwati, N. D., Fiska, T., Islamadiba, M. T., Uzma, H., ... & Apriyani, F. (2023). PEMANFAATAN IKAN MANYONG MENJADI ABON DI DESA BATU BERIGA, KECAMATAN LUBUK BESAR, KABUPATEN BANGKA TEGAH. Martabe: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 6(30, 982-987.

Ngaisah, D. (2019). Pembentukan Sentra Produksi Aneka Olahan Ikan Sebagai Upaya Penganekaragaman Makanan Stunting. Dharmakarya: Jurnal Aplikasi Ipteks Untuk Masyarakat, 8(4), 294-252.

Ngaisyah, R. R. D., & Adiputra, A. K. (2019). Pengembangan potensi lokal ikan menjadi nugget dan abon ikan untuk meningkatkan kesejahteraan masyarakat dan menurukan angka kejadian stunting di Kanigoro, Saptosari, Gunungkidul. Journal of Community Empowemen for Healt, 1(2), 61-70.

Susanti, A. I., fatimah, S. N., Sari, A. N., Ferdian, D., Wardani, Y. S., Indraswari, N., ... & Lasri, Y. (2022). Optimalisasi Pemanauan Kesehatan Balita Stunting melalui Buku Monitoring Gizi Anak di Kabupaten Rote Ndao, NTT. Poltekita: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 3 (4), 987-995

Wicaksono, A. (2022). Optimalisasi Pemnfaatan Pangan Lokal yang Aman dan Bergizi dalam Upaya Pencegahan Stunting di Desa Ibul Kabupaen Bangka Barat. Panrita Abdi-Jurnal Pengabdiab pada Masyarakat, 6(3), 565-577.

Yanuar, V., & Febriartin, D. (2022). PENGARUH PENAMBAHAN SANTAN TERHADAP RENDEMEN DAN TINGKAT KESUKAAN (UJI HEDONIK) KONSUMEN PADA ABON IKAN MANYUNG (Arius thalassinus). ZIRAA’AH MAJALAH ILMIAH PERTANIAN, 47(2), 207-215.

Downloads

Published

2024-06-30

How to Cite

Gunawan, A., Setiawan , A., Ayu Qotrun Nada, D., Mayan Fauni, E., Charyani, I., Yusuf, I., … Aditya, T. (2024). Optimalisasi Pemanfaatan Ikan Manyung Asap Menjadi Abon Ikan Manyung Dalam Upaya Pencegahan Stunting Di Kelurahan Pasarbatang Brebes. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat (MEDITEG), 9(1), 97–106. https://doi.org/10.34128/mediteg.v9i1.196